Geely та команда Ф1 вирішили поборотись за контроль над Aston Martin

Автор: Роман Галімон | 11 Січ, 2020

Компанія Geely та мільярдер Лоуренс Стролл, який керує командою Racing Point, хочуть отримати контроль над виробником спортивних автомобілів Aston Martin.

На даний момент, китайський автогігант Geely вже володіє  Lotus й Volvo, та є співвласником Smart й акціонером Daimler, а тепер почав переговори про інвестиції в Aston Martin.

 Читайте також:

Відповідно до даних Financial Times, Geely проводить ретельну перевірку перед можливою офіційною пропозицією. Ймовірною метою компанії може бути технічне партнерство, фінансова участь в долі компанії або обидва варіанти.

Цікаво, що деякий час Aston Martin вже шукає інвестиції й видання Autocar раніше припустило, що Лоуренс Стролл також був залучений до переговорів й був готовий купити 19,9% акцій за ціною близько 200 млн фунтів.

Все це відбувається на фоні падіння продажів та прибутків британської компанії, що призвело до падіння вартості акцій.

За оцінкою виконавчого директора Aston Martin Енді Палмера автовиробник провів «дуже невтішний рік» й заробив чистий прибуток на рівні 130-140 млн фунтів, що приблизно на 60 млн фунтів нижче очікуваного.

«Найскладніші торгові умови, особливо в листопаді, продовжувались протягом пікового періоду постачань у грудні, що призвело до зниження продажів, вищих витрат на продажі та нижчих націнок», – процитували Палмера у виданні Autocar.

В цей же час компанії потрібні гроші на інвестиції, адже вже заявлений та презентований новий кросовер DBX, на який зробили 1800 попередні замовлень і його випуск має відбутися в середині 2020 року.

Швидше все, Стролл готовий долучитися до розвитку Aston Martin та ще більше увійти до автомобільного бізнесу й команда Ф1 лише частина цього плану. Команда Racing Point вже заявила про розширення виробничих потужностей й, вочевидь, буде поступово розвиватися.

Проте, зрозуміло також, що канадський мільярдер робить це не лише для свого сина Ленса, який виступає в команді. Поки Лоуренс відомий тим, що він вивів на світовий рівень такі модні бренди як Pierre Cardin, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Asprey та Garrard.

Але його другою жагою завжди були автомобілі й підтвердженням цього є найбільша колекція класичних Ferrari.

Цікаво також те, що виробничі бази команди Racing Point та  Aston Martin знаходяться в Сільверстоуні, хоча штаб-квартира «Астона» розміщена в Гайдоні. Крім того, компанія Mercedes, яка постачає двигуни до Racing Point, теж володіє 4% Aston Martin.

Єдиною проблемою може бути те, що Aston Martin є головним спонсором іншої команди Ф1 – Red Bull Racing. Проте враховуючи, падіння цін на акції Aston Martin на 80%, хтось точно цим скористається й викупить велику частину акцій британського виробника.

Ну а поки сторони жодним чином не коментують ситуацію, нам залишилося лише гадати – хто ж це буде Geely чи Лоуренс Стролл?


Додати свій коментар






Pin It on Pinterest